Vánoční hra 2018: Na lavičce v parku

Děti a dospělí, kteří hráli ve vánoční hře, mezi sebou vybrali peníze na pomoc bezdomovcům: noclezenka.cz.

Kázání Vojtěcha Hroudy:

Štědrý den

Milé děti, milí mladíci a milé slečny, vážené dámy a vážení pánové, sestry a bratři, vítám vás v kostele o Štědrém dnu.

Neb Bůh věčný, nekonečný narodil se z Panny.

V jeslích na slámě, v městečku Betlémě, na zimě. To je líčení Božího narození, jak jsme ho přijali do naší tradice. Takto ho máme o Vánocích před očima – ve víře i ve všudepřítomném vánočním koloritu. Tak se to kdesi kdysi asi odehrálo. Dávno a daleko.

My jsme teď a tady! Narození se odehrává na zimě, která nezalézá za nehty, ale do srdce.

Narodil se do zimy pod mostem lidské osamělosti, v boudě z lepenkových krabic naštvanosti, v utahaných riflích marnosti, v kyselých výparech krabicového vína rezignace.

Narodil se na zimě v nás, u vyhaslých kamen naděje – Bože, už jsem spálil svou poslední iluzi o tom, že by to nakonec mohlo být dobré. A tenhle poslední lístek víry, ještě ten bych mohl přiložit ... Ale to neudělám!

Narodil se na zimě zklamání, které není klamem, ale ledem v duši.

Narodil se na vlezlé zimě studených slz vzteku a bezmoci, protože nic už nemůžu vrátit zpátky a udělat to jinak.

Narodil se na zimě zapomnění, že když je 20 pod nulou, je každá onuce k nezaplacení. Apropó ... nezapomněl jsem, zachumlaný v dece blahobytu, co byly onuce? Pruhy látky omotané kolem chodidel a lýtek, aby člověku neumrzly nohy. V ruské armádě používané do roku 2013, místo ponožek. I s člověkem se někdy zachází jako s onucí. Třesu se zimou a cvakají mi zuby.

Narodil se na zimě, při níž v mozku zatuhne krev soudnosti. Svědomí zaplaví apatie – jízlivá lhostejnost opilců ve škarpách u silnic v lednu. Těsně před umrznutím se v těle rozlije falešný pocit tepla – všechno je krásné! Usínám a už mě nebuďte.

Bože, je mi zima, přijď a zahřej moje srdce.

Už je mi teplo, děkuju. Všechno není krásné. Leccos je hrozné. Srdce už bouchá jaksepatří. Valí do mozku horkou krev soudnosti. Děkuju. Umrznutí nehrozí. Lhostejnost se roztekla jako hrouda sněhu na plotně. Ještěže jsem ten poslední lístek nepřiložil. Zas jednou dobrý odhad. Se štěstím. Megaradost. OMG.

Jsi Bůh!

Stáhnout všechny fotky (+ video) v plném rozlišení.