Sborový dopis o hospodaření

Bratři a sestry,
tentokrát se na vás neobracíme v souvislosti s žádným svátkem naší víry. Téma dopisu ovšem součástí víry je. Křesťanství nestaví do protikladu duši a tělo, věci duchovní a věci hmotné. Naopak vyznáváme Boha Stvořitele, který v Ježíši Kristu přijal lidský, pozemský život za svůj. Věříme nejen krásným duchovním ideálům, věříme ve vtělení božího slova a Ducha do našeho všednodenního života. Proto apoštol Jakub ve svém listě připomíná, že víra, která se neprojevuje praktickou hmotnou odpovědností, je jen ďábelskou iluzí.
K naší víře patří i odpovědnost za hospodaření sboru. Té se tento dopis týká. V posledních letech byla provedena řada oprav a úprav, které se každému sboru realizovat nepodaří. Jsme vděční za stav, v jakém nyní sborové budovy máme. Tyto akce ale vyčerpaly sborové prostředky. Staršovstvo o této situaci několikrát jednalo a podniklo a navrhlo již některé kroky k jejímu řešení. Dojednalo a stanovilo pevný řád splácení půjček. Realizuje opatření, která povedou k úsporám energie při vytápění kostela. Navrhlo sborovému shromáždění odprodej stavební parcely vedle sborového domu v Novém Městě, aby byl pokryt vnitřní dluh a sbor mohl hospodařit bez této zkreslující zátěže. Sborové shromáždění tento návrh přijalo a nyní se realizuje. Máme za to, že hospodaření sboru je na dobré cestě. Chceme v ní pokračovat. Bez přispění vás všech to ale nepůjde. Záleží na tom, za co každému z vás existence sboru stojí.
Hospodaření sboru také není jenom záležitost peněz. Souvisí s poctivostí a pravdivostí obecně. Náš sbor například patří počtem členů mezi největší v naší církvi. Může nás to těšit. Zároveň ovšem podle počtu členů odvádíme příspěvky na provoz celocírkevní a seniorátní kanceláře ( tzv. repartice ) a souvisí s ním i další platby. Za každého člena tak odvádíme asi 164,10 Kč. Pokud je jeho členství pouze formální a nepřispěje alespoň touto částkou, doplácejí na něj ostatní a pokud jeho příspěvek tuto částku nepřevyšuje, na vlastní činnost sboru nepřispívá.
Proto staršovstvo rozhodlo, že součástí tohoto dopisu je také odpovědní lístek, který se týká členství ve sboru. Pokud chcete být opravdu členy novoměstského evangelického sboru, prosíme, abyste jej vyplnili a buď v kostele vhodili do označené skříňky ve věži ( v Bystřici a v Blažkově v modlitebně ), nebo doručili na faru ( poštou či do schránky ) nebo předali některému z členů staršovstva do konce tohoto roku. Vaše odpovědi budou podkladem pro úpravu sborové kartotéky.

Abyste měli přehled o výdajích a příjmech sboru, najdete v dopise stručný přehled hospodaření. Ten bývá k dispozici při každém výročním sborovém shromáždění, které schvaluje jak výsledek hospodaření za předcházející rok tak rozpočet na rok stávající.
Z přehledu vyplývá, k čemu sbor peníze potřebuje: Především na provozní výdaje - náklady na otop, elektřinu, vodné, kancelářské potřeby, telefon, poštovné, cestné apod. Dále na odvod do personálního fondu ( nyní stanoven na 63.000,-Kč na jednoho kazatele ), z něhož se z části platí platy kazatelů a kazatelek. Potom na povinné odvody na provoz seniorátní a celocírkevní kanceláře, tzv. ?repartice?. Jejich výše je stanovena podle počtu členů sboru. Výraznou položku tvoří náklady na údržbu budov, i když se nám v této oblasti daří získávat dotace a příspěvky od města i od státu. Křesťanské společenství je nemyslitelné bez solidarity a pomoci, která ?vidí dál než na okraj svého talíře?. Proto mají v hospodaření sboru legitimní místo i sbírka Jeronýmovy Jednoty a příležitostné sbírky pro sociální účely uvnitř církve i mimo ni.
Pro konkrétní představu uvádíme, jakou částku představují náklady sboru na jednoho člena sboru a kolik z této částky tvoří odvody, které jdou mimo sbor, a kolik zůstává přímo ve sboru.
Církev ? konkrétně sbor ? proto očekává od každého svého výdělečně činného člena ? členky příspěvek 5% z jejich čistých příjmů daného roku. Tuto výši nestanovuje staršovstvo, ale Řád hospodaření církve. Je součástí odpovědnosti každého člena sboru, aby tento příspěvek ( salár ) zaplatil.
Staršovstvo důvěřuje odpovědnosti členů našeho sboru, a proto se rozhodlo změnit způsob vybírání saláru. V situaci, kdy presbyteři osobně salár vybírají, může být jejich návštěvou někdo zaskočen, sběrací archy nemohou zaručit důvěrnost osobních údajů a přenášet vlastní odpovědnost na presbytery nesvědčí o dospělosti členství v církvi. Při účasti v jiných organizacích i v běžném životě se také staráme o svoje platby a povinnosti sami. Presbyteři proto už v tomto roce nebudou obcházet členy a vybírat salár. Vy sami si můžete zvolit formu, kterou chcete salár platit:
1/ Doporučujeme vám zadat platbu trvalým měsíčním převodem z vlastního účtu. Uděláte-li to, nemusíte už na platby myslet. Platba se vám také rozloží na celý rok a na konci roku se pak nedostanete do obtížné situace. Také sbor bude mít trvalý příjem, který umožní lepší plánování.
2/ Nemáte-li vlastní účet, můžete salár platit průběžně každý měsíc v kostele. Sestra pokladní, presbyteři nebo faráři sboru od Vás peníze převezmou a vystaví vám příjmový doklad.
3/ Salár můžete samozřejmě platit i jednorázově.
4/ Salár můžete platit také složenkou na účet sboru. ( Složenku přikládáme k tomuto dopisu. Pokud tak chcete platit i nadále, zaškrtněte tuto možnost v odpovědním lístku. Tento způsob je však pro vás kvůli poplatkům nevýhodný. )
5/ Pokud nelze jinak, můžete salár zaplatit přímo na faře.
I když presbyteři nebudou vybírat salár osobně, rádi vás během roku navštíví. Budeme vám vděční, když nám i toto přání poznamenáte na odpovědní lístek.
Sbírku darů na Jeronýmovu Jednotu budou členové staršovstva zatím vybírat obvyklým způsobem.
Nadto jistě můžete sboru přispět darem. V naší církvi nejsou služebnosti ( křest, konfirmace, svatba, pohřeb? ) zpoplatněny. Je však obvyklé, že členové sboru při vědomí darovanosti života, projevují při těchto mimořádných situacích svou vděčnost darem sboru, který pokrývá i náklady s nimi spojené.
Všechny příspěvky sboru lze odečíst od daně z příjmu. Činí-li souhrnně alespoň 1000,-Kč, vystavíme Vám doklad pro finanční úřad či zaměstnavatele. Zájemci o něj se mohou vždy na začátku následujícího roku zapsat na listinu v kostele nebo přihlásit na faře.
Za staršovstvo sboru zdraví
Jan Teplý, kurátor Markéta Halamová a Zdeněk Šorm, faráři

Co říká o příjmech a obětavosti Církevní zřízení:
1. Hospodaření církve spočívá na dobrovolné obětavosti jejich členů. Jejich ochota pečovat o hmotné potřeby církve je jedním z projevů živé víry a vztahu ke sboru a církvi.
2. Vlastní příjmy sboru jsou: Salár , sbírky při shromáždění, účelové sbírky a dary .
3. Salár je pravidelný roční dar, který církev očekává od každého svého člena s vlastním příjmem v doporučené výši 5% jeho celkových ročních čistých příjmů. Salár se platí jednou ročně nebo ve splátkách farnímu sboru, do něhož člen patří. Manželé mohou platit společně. Salár se neočekává od člena sboru bez vlastního příjmu. Neplacení saláru nemůže být důvodem k vyloučení z církve.
Adresa sboru: Křenkova 151, 592 31 Nové Město na Moravě
Telefon: 566 616 244 ( N.Město ), 602 325 064 ( Bystřice )
Webové stránky: www.nove-město-na-morave.evangnet.cz
www.archa.kvalitne.cz
e-mail: nove-město-na-morave@evangnet.cz
číslo účtu: 1623731349/0800, Česká spořitelna ? NMNM

Ze stručného přehledu vyplývá, že hotovost na účtu a v pokladně ( celkem 115.680,19 ), s kterou vstupujeme do nového roku, nepokrývá ani závazky, které s sebou do tohoto roku neseme. Na běžný provoz peníze nezbývají. Musíme pak řešit odklady plateb podle toho, jak se daří průběžně shromažďovat prostředky ze sbírek a darů. Některé platby jsme potom zpětně schopni uhradit až ze saláru na další rok, který vybíráme již na konci roku předešlého. Tak se faktický schodek hospodaření přenáší z jednoho roku do druhého.
Je také třeba říct, že nebýt darů některých členů sboru, které by měly tvořit prostředky nad očekávanou hospodářskou odpovědnost každého člena církve, nebyl by sbor schopen udržet ani běžný provoz.
Částky z přehledu o naší obětavosti a potřebách sboru jsme pro vaše srovnání rozečetli na dospělé členy sboru a na platící členy sboru:

Průměrný salár platících členů v roce 2005: 606,10 na měsíc 50,50
Průměrný dar při chrámové sbírce 19,10

Náklady sboru / člen °) 1111,40 1111,20
Náklady sboru / platící salárník°) 2178,70 2178,40

Odvody ˇ) sboru / člen 355,20
Odvody ˇ) sboru / platící salárník 696,40

Povinné odvody :) mimo sbor na člena 164,10 Kč

°) jde o dospělého člena s hlasovacím právem ( v roce 2005 ? 1088 )
platící salárník : v r.2005 ? 555 členů;
ˇ) odvody = seniorátní a celocírkevní repartice, Personální fond, odvody celocírkevních sbírek, sbírka Jeronýmovy Jednoty; ( 386.498,-Kč );
:) tj. repartice a Personální fond;

Když si tyto údaje srovnáte s běžnými platbami, vyplyne vám například, že:
- pro uhrazení nákladů sboru by stačilo, kdyby každý člen přispěl sboru tím, co zaplatí za televizi ( zatím dávají ti, co platí salár, průměrně asi polovinu této částky )
- bohoslužby nám stojí asi za třetinu toho, co zaplatíme za lístek v kině, nebo za dvě třetiny ceny známky za jednorázový svoz odpadu

Přispívat k životu sboru můžete i jinak:

Život sboru ani jeho hospodaření není jenom otázkou finančních příspěvků. Je věcí aktivní účasti všech členů sboru. Každý z nás něco umí a může přispět právě tím. Apoštol Pavel připomíná často ve svých listech, že sbor žije sdílením jednotlivých obdarování a že každé má pro celek svoji hodnotu. Co uděláme sami, není třeba platit a pokud mezi námi zdomácní vědomí, že ve vztahu ke sboru nejsme jenom spotřebiteli, nebudou pro nás finance problémem. Možností, jak se aktivně podílet na životě sboru, je mnoho:
- zapojit se do práce při sborových brigádách
- vzít si na starost konkrétní opravu či práci ze svého oboru
- obstarat květiny na stůl Páně
- podílet se na pohoštění při sborových akcích
- připravit kávu po bohoslužbách
- doprovázet na hudební nástroj při bohoslužbách
- ujmout se biblického čtení
- učit děti v Nedělní škole
- podílet se na nahrávání bohoslužeb
- zapojit se do donášení kazet do DPS
- pomoci s roznášením sborových dopisů
- vzít si na starost péči o část zahrady u kostela
- napsat o sborových akcích do Zpráv a ohlasů
- spoluvytvářet sborovou kroniku
- zjišťovat a zpracovávat grantové možnosti pro sbor
- navštěvovat nemocné členy sboru
- pomoci s propagací sborových akcí ( plakáty, rozhlas? )
- pečovat o webové stránky sboru
- pomoci s odklízením sněhu
- podílet se na přípravě akcí pro děti
- zpívat v pěveckém sboru, popřípadě jej vést
- zapojit se do aktivity dobrovolníků v Hospicovém hnutí Vysočina
- pečovat o sborovou nástěnku
- jistě přijdete na další možnosti sami?
-
Nemusíte se hned pustit do něčeho ohromného nebo nového. Stačí se připojit. Na některé služby jsou v kostele ve věži rozpisy, kam se lze zapsat. Jen je třeba začít. A pokud nevíte, jak do toho, je možné se obrátit na toho, kdo už tu kterou věc dělá.