Říjen 2013

Rodinné bohoslužby 20.10.2013 - Nesesmilníš

  • Ex 20,14
  • DĚCKA, MÁTE KAMARÁDY?
  • MÁTE NĚJAKÉHO OPRAVDU DOBRÉHO KAMARÁDA?
  • MÁTE TŘEBA NĚJAKÉ SPOLEČNÉ TAJEMSTVÍ (NĚCO, O ČEM VÍ JENOM ON A VY?) ? MÁTE TŘEBA TAJNOU SKRÝŠ? (POKLAD? TAJNÉ MÍSTO?)
  • ŘEKNETE TOMU KAMARÁDOVI TŘEBA TAKÉ NĚCO, CO BYSTE NIKOMU JINÉMU NEŘEKLI?
  • JE TO DOBRÉ MÍT TAKOVÉHO KAMARÁDA, KTERÉMU SE MŮŽETE SVĚŘIT A SDÍLET S NÍM SVÁ TAJEMSTVÍ?

Bienále pro Diakonii v Brně

Od 13. do 17. listopadu 2013 bude v Brně probíhat IV. ročník projektu Bienále pro Diakonii, který pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické. Volným tématem letošního Bienále je „Otevři oči mé, abych spatřoval divné věci“. Akci zahájí v prostorách Blahoslavova domu koncert Jana Budaře, následovat bude dobročinná aukce.

Kdo vlastně jsme?

Českobratrská církev evangelická (ČCE) je křesťanská církev.

Její profil je utvářen spolupůsobením tří základních vlivů, které jsou zachyceny i v jejím názvu: vztahem k tradici křesťanské, vztahem k její obnovené podobě reformační (evangelické), a vztahem k reformačním tradicím českých zemí (českobratrská s okazem na českou reformaci).

ČCE působí na území České republiky.

Horácký seniorát

Horácký seniorát je správní území Českobratrské církve evangelické. Nejvyšším orgánem seniorátu je shromáždění volených zástupců (konvent) – schází se 1x ročně. Konvent volí nejvyšší správní orgán, seniorátní výbor, složený ze dvou farářů a dvou laiků.

Mládež

Páteční podvečery patří pravidelným schůzkám mládeže.Společně si zazpívat, rozmýšlet nad Písmem, zahrát hry, být spolu - to jsou důvody, proč mladí lidé přicházejí. Pod vedením farářky či faráře si sami připravují biblický první program. Zcela samostatně program druhý.

Děti

Pro děti, které přicházejí s rodiči na nedělní bohoslužby, je připraven program nedělní školy. Je to společenství, bohoslužby přizpůsobené dětskému vnímání a chápání. V současné době pracuje ve sboru devět sester a bratří, kteří se věnují dětem ve dvou skupinách nedělní školy.
Tým učitelů nedělní školy sestavuje a nacvičuje s dětmi program na vánoční slavnost. Na Štědrý den odpoledne se konají bohoslužby, při nichž děti svým způsobem vyjádření ztvárňují vánoční evangelium písněmi a dramatizací vánočního příběhu.

Bohoslužby

Bohoslužby v našem sboru pravidelně slavíme v Bystřici nad Pernštejnem, Novém Městě na Moravě a v Blažkově (většinou čtvrtou neděli v měsíci). Při nich se dosvědčuje, že bohoslužby jsou událostí, která tvoří sbor. Zvěstované evangelium vstupuje skrze kázání a celou liturgii do našich všedních dnů.
Při příchodu do shromáždění vítají každého příchozího jeden nebo dva presbyteři.
Varhanní doprovod společného zpěvu zabezpečujÍ střídavě čtyři varhaníci.

Před Bílou Horou

V polovině 13. století, kdy v našem kraji probíhala kolonizace území, byla založena osada, pozdější Nové Město. Růst osady a její přeměna na městečko si brzy vynutily zřízení samostatné duchovní správy. Jejími zakladateli byli žďárští cisterciáci.

Stránky