A POSTAVIL MĚ NA NOHY: Deset kázání o Ezechielovi

Milé sestry a milí bratři,

Ezechiel je „prorok srdce“, prorok sice méně známý a méně populární než třeba Izajáš, ale rozhodně neméně zajímavý. Následoval Izraelce do exilu, kde je s velkým osobním nasazením „stavěl na nohy“, v jejich slábnoucí víře i v jejich upadajícím národním sebevědomí.

Hospodinův lid ztratil svobodu, především tu náboženskou. „Dům izraelský“ byl násilně odvlečen do Babylonské říše, ve které byl nucen živořit a přežívat téměř 50 let – pod vlivem pohanského kultu a jistě ve značně obtížných podmínkách.

Mám za to, že Ezechiel je autentická, smělá a obdivu hodná duchovní osobnost, jejíž víra a životní zápas promlouvá po dvou tisících pěti stech letech i k nám, tápajícím lidem postmoderního věku.

K tomuto pohledu na Ezechiele, respektive k obdivu k tomuto muži, jsem dospěl postupně, během posledních, řekněme pěti let. V tomto období jsem kázal v novoměstském sboru ČCE na různé texty z knihy Ezechiel, a to většinou v souvislosti s mými cestami vlakem, což, jak se ukázalo, dává dobrý smysl. Ezechielovských kázání se mi nakonec sešlo deset. Ve všech se snažím tlumočit Ezechielovo silné poselství do naší národní i křesťanské současnosti. Na tu se dívám ezechielovsky, to znamená jednak velmi kriticky, jednak shovívavě a nadějně.

Rozhodl jsem těchto deset kázání shrnout do útlé knížky. Nazval jsem ji „A postavil mě na nohy“. Knížku jsem (si) vydal vlastním nákladem. Vlastně je to volné pokračování abrahamovské „desítky“, kterou jsem vydal již dříve, pod názvem „Jak to poznám, Bože?“.

Kdybyste o knížku měli zájem a chtěli si ji ode mne koupit, za 150,- Kč, prosím ozvěte se mi a já vám ji předám nebo pošlu. Můžete tak učinit telefonicky (732 228 001) nebo e-mailem (vojtech.hrouda@seznam.cz).

Vojtěch Hrouda